Så håller du dina entremattor rena

Hos nästan alla företag och kontor finns det en entrematta av någon typ som hälsar besökaren välkommen och samtidigt ser till att golven håller sig rena och fräscha. Men mattan tar givetvis emot väldigt mycket skräp och blir smutsig över tid. En matta som klarar tuffa krav slits i takt med att antalet fötter som använder den blir fler och fler, men är förhållandevis enkel att hålla fräsch.

De allra flesta entrémattor, oavsett tillverkare och försäljare, är gjorda i liknande material och därför är renhållningssätten relativt generella. En entrematta med torkfunktion brukar i regel vara gjord i någon form av nylonmaterial, till exempel high twist nylon. Baksidan är oftast gjord av nitrilgummi men det finns även andra gummimattor. Detta är slitstarka material men som kräver att hållas underhållna för att klara av de krav vi ställer på en entrématta.

Entrématta

En entrématta utsätts av stort slitage av besökare och smuts utifrån.

Grunden till en fräsch hållning av entremattor är regelbunden dammsugning och avspolning. Om detta görs med god frekvens ökar funktionen och livslängden på dina entremattor. För den som har stora mattor eller flera är det inte fel att investera i en särskild mattvätt, som både våt- och torrsuger i en och samma maskin. En sådan mattvätt kostar runt 5 000 kr exkl moms, men dina mattor kommer att tacka dig för investeringen.

Utöver regelbunden torkning krävs det även tvätt och här rekommenderas ändå professionell maskintvätt, som både kan ge centrifugering och torktumling. Flera företag erbjuder denna typ av tvätt där de hämtar mattan och lämnar tillbaka en fräsch och inbjudande entrématta. Även detta blir en stor kostnad för dig, men återigen är det en investering som lönar sig. Hellre det än att köpa en helt ny matta vartenda år?

Sammanfattningsvis krävs det god regelbundenhet och kontroll över dina mattor, men så länga detta följs så kommer du kunna ha en entrematta som hälar dina besökare välkomna med en fräsch approach under en lång tid framöver!